Brigita Potocki

Mar 31, 20194 min

Custom made clothes - all you need to know

PO MERI NAREJENA OBLAČILA - VSE, KAR MORAŠ VEDETI // V času osnovne in tudi še prva leta srednje mi je oblačila v glavnem šivala mami. Razlogov za to je bilo več: 1) izbira oblačil v trgovinah je bila slaba, 2) kar so prodajali mi ni bilo prav, predvsem hlače in krila, saj sem imela izrazito ozek pas in široke boke in pa 3) vedno sem hotela biti nekaj posebnega. Oblačilo sem potem našla v reviji, ga pokazala mami in že čez kakšen teden ali dva sem bila nova. Spominjam se tistega vznemirjenja, ko je oblačilo počasi nastajalo. Najprej izbira in nakup blaga, potem sva se dobro premerili in že je sledilo krojenje in rezanje blaga. Velikokrat je mami kose najprej spela skupaj, da sem jih lahko pomerila in jih šele nato zares zašila. Ni bilo lepšega občutka, kot je bil tisti, ko sem zašito končno lahko oblekla za v šolo.

Potem so v ljubljanskih javnih skladiščih, današnjem BTC-ju, odprli prve Italijanske trgovine s poceni oblačili. In mami je ostala brez svoje najljubše stranke :) Bolj zanimiva in lepša so se namreč takrat zdela kupljena oblačila. Poleg tega sem jih dobila takoj, brez čakanja. Takrat se nisem zavedala, da to pravzaprav ni prednost. Ko so k nam prišle večje blagovne znamke hitre mode - Mango, Zara, H&M … po meri ukrojenih in unikatnih oblačil nisem niti pogrešala niti želela.

Danes, ko se veliko govori o trajnostni modi, so oblačila narejena po meri znova aktualna. Ne govorim samo o slavnostnih oblačilih, pač pa tudi o tistih za vsak dan, za v službo. To, da veš, kdo, kako in kje je naredil oblačilo, postaja vedno bolj pomembno in ponovno daje oblačilom veljavo, ki so jo imela v času, ko ni bilo vsega preveč. Zato sem bila vesela predloga priznane modne oblikovalke Barbare Repinšek, da bi zašila nekaj po mojih merah. Takoj sem bila za, saj sem ponovno hotela občutiti tisto vznemirjenje, ki ga ponuja izdelava takega oblačila: od prvega obiska, merjenja, do trenutka, ko je oblačilo narejeno samo zate in po tvojih merah.

- Barbara Repinšek obožuje modo odkar ve zase. Po poklicu je modna modelarka, z oblikovanjem in šivanjem pa se ukvarja že vrsto let. Najpogostje oblikuje večerne obleke, njene stranke pa so tudi znane osebe, kot na primer voditeljica Natalija Bratkovič (obleko, ki jo je nosila v zaključni oddaji Kmetije, je Barbara končevala ravno takrat, ko sem bila pri njej na probi in jo lahko vidiš na spodnjih fotografijah za mano :)) -

Ob prvem obisku me je Barbara, ki je prava mojstrica v krojenju in šivanju, zmerila in zapisala moje želje. Zaželela sem si hlače z visokim pasom in širokimi hlačnicami. To je namreč še vedno kos, ki ga zaradi svojih nesorazmernih proporcev ne morem kupiti v trgovini. Bodisi so mi take hlače preširoke v pasu in preozke v bokih ali obratno. Odločila sem se za bele in Barbara mi je predlagala blago iz katerega šivajo v Max Mari (tako da so hlače s podpisom Barbare Repinšek tudi malo Max Mara - LOL). Lepo padajoča, precej težka tkanina s čisto ozkimi črtami je bila kot naročena za tak eleganten kroj hlač. Zraven sva si zamislili minimalistični zgornji del brez rokavov, a se je ob prvem pomerjanju vendarle izkazalo, da bo treba več volumna. Zato je Barbara dodala balonaste rokavce in pentljo tik pod prsmi. Za hruškaste postave je namreč pomembno, da je zgornji del čim bolj bogat, saj s tem postavo izenačimo. Pri zgornjem delu bi si sicer želela še več volumna, a žal je zmanjkalo materiala. Hlače pa so popolne in sem z njimi resnično več kot zadovoljna!

- Takole je nastajal moj hlačni komplet - od merjenja, do pogovora, skice in končne probe

(klik za večjo sliko in komentar) -

- Pogovor je zelo pomemben del celotnega procesa -

Svoje nove po meri narejene hlače sem prvič oblekla za Bipa Fashion Hr. Kombinirala sem jih z zeleno črtasto bluzo Mango ter rdečimi čevlji s platformo in prikupno ročno torbico s pentljo (oboje CCC Shoes&Bags). Tak kos, kot so te hlače trapezastega kroja, ne potrebuje veliko dodatkov, potrebuje pa višino. Zato poleg takih hlač vedno obujte zelo visoke pete, še posebej, če ste tako kot jaz, nizke postave. Za dodatno višino in stabilnost poskrbijo čevlji s platformo, ki jih priporočam vsem, ki sicer pet ne nosite.

KAJ JE POMEMBNO, KO SE ODLOČAŠ ZA IZDELAVO OBLAČILA PO MERI?

  1. Izberi modno oblikovalko oziroma šiviljo, ki ji zaupaš.

  2. Izberi kroj, ki ti pristoji. Pri tem se lahko zaneseš na nasvet šivilje ali pa na svoj občutek, če že imaš izdelano predstavo o tem, kakšni kroji ti pristojijo.

  3. Izberi material, ki bo primeren za izbrano oblačilo. Tudi tu se pogovori z oblikovalko ali šiviljo, saj ta najbolj ve, kako bo določen material ‘padel’.

  4. Ko je na vrsti merjenje ne stiskaj trebuha in bokov. Če bodo mere napačne, ti oblačilo ne bo prav (skesano priznam, da tukaj govorim iz izkušenj).

  5. Šivilji oziroma oblikovalki povej, česa si želiš in česa si ne želiš - oboje je pomembno. Potem skupaj narišita skico tistega, kar imaš v mislih. Tako si bosta obe lažje predstavljali, kaj si želiš in na koncu ne bo dvomov.

  6. Vsaj enkrat pridi na probo preden bo oblačilo popolnoma dokončano. Takrat lahko še zadnjič poveš svoje želje in oblačilo se lahko še popravi.

  7. Na koncu samo še zablestiš v svojem novem po meri narejenem suknjiču, hlačah, plašču, obleki, krilu … Bravo!

#custommade #sustainablefashion #bipafashionhr #fashonweek #fashionweek #streetfashion #streetstyle #fashionblogger #barbararepinšek

1