MJZ

FASHION

BLOG

by Brigita Potocki

  • Brigita Potocki

Šoping terapija...

Updated: Apr 1

… ALI KAKO PREMAGATI NAVELIČANOST NAD OBSTOJEČO GARDEROBO?

ZARA plašč, Covent Garden, London 2019

Prihaja pomlad, zunaj vse brsti in se bohoti, vedno topleje je … ti pa si popolnoma nesrečna, ker ti grejo na živce prav vse obleke, ki visijo v tvoji omari. Ne skrbi, nič ni narobe s tabo, to je popolnoma normalno. Ko je konec zime smo enostavno naveličane vsega, kar smo nosile vso zimo, in sebe v njih. V takih trenutkih smo obupane in šibke in prva logična misel, ki nam pride na misel je, da gremo v šoping. Zapodimo se v trgovino in kupujemo vsevprek. Napaka! Nič od tega, kar bomo takrat kupile, nas ne bo potolažilo - vsaj ne za dolgo časa. Zato ti izdam svojo skrivnost, ki jo uspešno prakticiram že nekaj let.

Seveda sem naveličana vsega, kar imam v omari (in tega, verjemi, ni malo), seveda grem v trgovino, v šoping, in seveda tudi kdaj kaj kupim. A moja taktika je sledeča: ko grem v ‘šoping’, v bistvu ne kupim nič. V kabino vzamem čim več oblačil, ki so mi všeč, in se v njih slikam. Enostavno delam selfije v ogledalu. To je moja šoping terapija, ki, verjela ali ne, deluje. Velikokrat, ko gledam fotografije, ugotovim, da mi nek kos, ki mi je bil blazno všeč, sploh ne pristoji. In tako je ena dilema že rešena - tega zagotovo ne bom kupila. Vse ostalo pa tisti dan pustim v trgovini in grem domov praznih rok. Potem pregledam vse nastale fotografije in šele, če mi kakšna stvar po nekaj dneh še vedno ne gre iz glave in sem si v njej všeč, se odločim za nakup - a jo prej vseeno še enkrat probam, za vsak primer. In tudi na tej stopnji, se velikokrat zgodi, da oblačila ne kupim. Po nekaj dneh mi namreč ni več tako všeč, kot tisti prvi trenutek. A že to, da se v oblačilu fotografiraš in se v njem vidiš, je dovolj in za večino njih ne boš več imela želje po tem, da bi jih kupila. Saj v resnici v tistem trenutku ne rabiš novih oblačil, ampak inspiracijo in predvsem občutek, da imaš na sebi nekaj novega.

H&M hlače*

Tako vsaj deluje moja psiha, mogoče bo pri tebi drugače, a vendarle, če si boš na tak način dala čas za razmislek, boš zagotovo kupila manj, tisto, kar pa boš kupila, ti bo bolj prav prišlo. Doma namreč, ko gledaš fotografije, vidiš, da imaš večino teh stvari že v omari. Ali pa, ko gledaš fotografije, dobiš idejo, kako bi lahko nekaj od tega kombinirala s tistim, kar že imaš. V trgovini tega občutka nimaš, saj se v tistem trenutku ne spomniš, da imaš točno tako obleko, majico, hlače, jakno, krilo … že doma in tudi ne veš, kako in s čim bi katero od oblačil kombinirala.

H&M krilo in bluza (nisem kupila, a še vedno mislim, da bi morala)

Moje prvo pravilo je torej, da nikoli ne kupim neke stvari, ki mi je (na prvi pogled) všeč, takoj. Vedno si vzamem čas za razmislek, saj to oblačilo ni življenjskega pomena in me bo počakalo, če mi je namenjeno. Velikokrat se zgodi, da grem po kakšno stvar kasneje nazaj v trgovino, in je ni več. V takem primeru se ne pusti zmesti. Prodajalke vsak dan prestavljajo stvari v trgovini in te naslednji dan nikoli niso na istem mestu. Nekatere stvari pa enostavno dajo v skladišče. Zato vedno, kadar ne najdeš izdelka, ki je bil v trgovini pred nekaj dnevi (ali celo mesecem), vprašaj, če ga imajo še. Ponavadi ga prinesejo iz skladišča. Pogosto pa tudi počakam na razprodaje - kot rečeno, če mi je namenjeno, me bo počakalo.

&OTHER STORIES plašč, London 2019

Tako se je meni nazadnje zgodilo z bluzo iz umetnega usnja, ki sem jo videla v Stradivariusu. Imeli so samo S velikost, ki se mi je zdela premajhna. Potem pa sem skoraj en mesec razmišljala, ali naj jo kupim, ali ne (ker nerada kupujem stvari iz umetnega usnja, zakaj, preberi v prejšnjem blog zapisu). A bluza mi je bila res všeč, predvsem zaradi barve. Ko sem se končno odločila, da jo naročim preko spleta, je bila že razprodana - v vseh velikostih. Šla sem nazaj v trgovino, odločena, da bom pač kupila S. A je tudi tam ni bilo. Prodajalka mi je zagotovila, da je prodana. Še vedno mi ni dalo miru zato sem se še enkrat vrnila v trgovino s številko artikla, ki sem jo našla na spletu. In glej, čudež: v skladišču so skrivali še dve taki bluzi, eno celo v moji velikosti!


ZARA hlače (bi jih 100% kupila, a žal ni bilo moje številke na razprodaji)
Pomlad je torej tu in tudi ti boš lahko kmalu zamenjala zimska za pomladna oblačila. A najprej preveri, kaj vse imaš doma, in se šele potem podaj v šoping. Če pa ne moreš dočakati, pridi v času med 16. in 20. marcem na odprodajo oblačil preteklih kolekcij oblikovalcev Julije Kaje Hrovat in Davida Bacalija, ki bo potekala v mojem showroomu na Parmovi 41. Več o dogodku TUKAJ.

Na fotografijah je nekaj mojih terapevtskih šopingov. Označeni z zvezdico so kosi, ki sem jih po premisleku kupila (ni jih veliko).

asos imguk_pre-peak-affiliate-assets_col
ego banner img120x600-1580308865419.jpg

© 2013 by MJZ Fashion

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now