MJZ

FASHION

BLOG

by Brigita Potocki

  • Brigita Potocki

Ena tona oblek


Bližajo se maturantski plesi, valete, obhajila …. Starši (predvsem mame) in bodoče maturantke so že z mislimi pri sanjski obleki, v kateri bo njihova hčerka iz dekleta postala ženska. Pretaknile bodo vse trgovine, preiskale ves splet in na koncu odštele več 100 eur za obleko, ki bo v uporabi le nekaj ur in nič več.

Unikatna maturantska obleka za 75 eur na mojbutik.si

Spomnim se, da sem tudi jaz težko pričakala ta čas, ko naj bi iz dekleta postala ženska. Še posebej težko sem dočakala tudi svojo maturantsko obleko. Takrat se svečanih oblek ni dalo dobiti v vsaki trgovini s kitajsko robo, ker jih ni bilo – takih trgovin, namreč. Če si hotel malo boljšo, ti jo je naredila šivilja, oziroma v mojem primeru kar mami. Našla sem jo v reviji in spretni mamini prsti so jo brez težav zašili. Pravzaprav je zašila je dve: eno zame in eno za mojo najboljšo prijateljico. Moja je bila viola, njena pa črna. Obe unikat. In, ja, če me sprašuješ, svojo imam še vedno. Zdaj je, malo posodobljena, v mojem salonu na voljo za izposojo. Če je pravilno ukrojena in predvsem narejena iz kvalitetnih materialov, je taka obleka lahko večen kos, nikoli ne gre iz mode. In to je tisto, kar jo loči od oblek, ki jih danes gledamo na maturantskih plesih, valetah in obhajilih, kjer se vse sveti od poliestra in najlona.

Na maturantskem plesu s premljevalcem konec 80-ih let

Prejšnji teden sem takole čisto iz radovednosti pogledala na spletno stran mojbutik.si (kjer občasno prodam kakšen kos oblačila, ki je odslužil svoje in tudi kakšnega kupim - včasih se najde tudi kaj dizajnerskega, za tako majhen denar, da bi bilo res škoda kupovati novo). Tokrat me je zanimalo, koliko maturantskih oblek je naprodaj. Pričakovala sem par zadetkov, našla pa, brez pretiravanja skoraj 1500 oblek. In 1500 zgrešenih nakupov. Zakaj zgrešenih? Zato, ker je bila večina teh oblek kupljenih z enim samim namenom, za eno samo noč in v nekaterih primerih za precej denarja.

Rabljene maturantske obleke na prodaj na spletni strani Mojbutik (klik na sliko za povečavo)

Nekatere med njimi pa niso bile oblečene niti za tisto eno noč! Zato zgrešeni nakupi.

Pa dajmo to še v številke:

1500 oblek krat (minimalno) 150 eur = 225.000 eur

Ena obleka tehta od 500 do 700 gramov x 1500 = cca. 900.000 kg

To je skoraj ena tona oblek!

Cela tona oblek, ki jih nobeden noče in ki zdaj visijo pozabljene v omarah!

Vem, razumem, dekleta smo rada lepa in posebna, vsaj za tisto eno noč. Ampak to je popoln absurd! Če bi vsaj polovico od teh 1500 oblek, oblekli dvakrat, smo že naredili veliko. Zato predlagam šolam, da organizirajo izmenjevalnico ali second hand prodajo maturantskih oblek. Na podoben princip kot deluje smučarski sejem ali pa sejem rabljene opreme, bi lahko imeli tudi sejem maturantskih oblek. Vse bodoče maturantke pa pozivam: NE KUPUJTE novih oblek, IZPOSODITE si jih ali pa jih kupite iz druge roke. Verjemite, svet se ne bo podrl, če ne boste imela čisto nove obleke.

To je tudi razlog, da še vedno vztrajam s svojo izposojevalnico oblačil za posebne priložnosti. Ker upam, da se nam bo pa mogoče enkrat posvetilo, da resnično nima smisla kupiti obleke za tisto eno, nekaj ur trajajočo priložnost.

Če si med tistimi, ki se jim je že posvetilo, si dobrodošla v mojem salonu. Na voljo imam obleke znanih in malo manj znanih modnih znamk, za izposojo pa boš v najslabšem primeru plačala 100, večinoma pa okoli 50 eur. In ko bo zabave konec, ti ne bo treba te obleke ponujati na spletu, niti ti ne bo kradla prostora v omari. Vrnila jo boš v moj salon, kjer bo počakala na novo stranko in novo posebno priložnost. Nekaj jih najdeš tukaj.

#matura #valeta #birma #obhajilo #maturantskaobleka #rabljeno #secondhand #izposoja

0 comments

Recent Posts

See All
asos imguk_pre-peak-affiliate-assets_col
imgaffiliate-bf-2020120x600-160508968200
asos imguk_pre-peak-affiliate-assets_col
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now