MJZ

FASHION

BLOG

by Brigita Potocki

  • Brigita Potocki

Kdo sedi v prvi vrsti na tednih mode

Updated: Nov 10, 2019


Foto: Danilo Kesic


V Ljubljani bo ta teden od 21. do 23. oktobra potekal že tradicionalni Ljubljanski teden mode (več TUKAJ). In še preden so bila razposlana vabila in akreditacije, se je že začelo ugibati, kdo bo tokrat sedel v prvi vrsti in zakaj je ta ali oni sploh upravičen sedeti v prvi vrsti. Namesto da ti takoj in direktno odgovorim na to pereče vprašanje, ti bom raje povedala zgodbo o tem, kako sem sama prišla v ‘prvo vrsto’.


Moj prvi Ljubljanski teden mode se je zgodil po naključju, a je bil prav ta dogodek povod in začetek vsega s čimer se danes ukvarjam. Takrat sem delala kot voditeljica na radiu Ekspres. Bila sem še sveža, saj sem tja prišla z drugega radia. Kolegica iz marketinga, ki ji danes lahko rečem prijateljica, Anja, mi je preposlala email z obrazcem za novinarsko akreditacijo. Povedala mi je, da sicer neradi dajejo akreditacije, ampak da naj vseeno poskusim. In, ker probat ni greh, sem oddala vlogo. Na moje veliko presenečenje sem kmalu dobila pozitiven odgovor. Dobila sem prostor v zadnji vrsti, stojišče, a mi ni bilo mar za to. Sploh nisem pomislila, da bi bila lahko kje drugje. Noge so me po prve pol ure stanja začele boleti, a mi je bilo vseeno. Sezula sem petke in bila vesela, da sem tam, saj je bil to moj prvi takšen pogled v modno dogajanje. Naslednjo sezono sem bila spet tam, še vedno v zadnji vrsti. Na naslednjem tednu mode mi je uspelo priti na prostor za fotografe - pojma nimam kako, a verjetno so se zmotili. Meni pa je bilo super, saj sem takrat uspela narediti res odlične fotografije.

Potem pa se mi je v naslednjem letu nasmehnila sreča. LJFW se je odvijal v Kinu Šiška in s prijateljicami smo bile še v preddverju, ko se je modna revija že počasi začenjala. Takrat ven prihiti hostesa in sprašuje, če bi katera hotela sedeti v prvi vrsti, da ne bo prazno. Moje drage prijateljice, ki so vedele kakšna modna navdušenka sem, so me porinile naprej: Bo Brigita! Še preden sem uspela ugovarjati, me je hostesa že peljala po modni pisti, mimo vseh modnih pomembnežev in zvezdnikov na sedež v prvi vrsti. Verjetno si težko predstavljaš kaj vse se mi je medtem, ko sem delala tiste korake do stola, podilo po glavi! Najprej sem recimo pomislila: še dobro, da sem kar v redu oblečena in da imam obute svoje najdražje čevlje (gležnarje Givenchy -slika zgoraj) in te usnjene hlače, ki zgledajo res top! Drugi glas pa je medtem veselo vriskal in skakal od sreče.

  • Foto: Stane Jerko

Potem sem sedela v prvi pa spet v zadnji vrsti na Bipa Fashion HR (Hrvaškem tednu mode), pa v prvi, drugi, tretji in velikokrat tudi zadnji vrsti na Londonskem tednu mode. Vmes sem pisala članke na temo tedna mode, pripravljala radijske prispevke, objavljala na Facebooku in kasneje Instagramu ter kupovala oblačila oblikovalcev, ki so se predstavljali na tednih mode. Potem je bilo še nekaj zadnjih, pa drugih in tretjih vrst. Zgodilo se je tudi, da so me ‘pozabili’ in sploh nisem dobila vabila. Takrat sem se seveda morala boriti za svoje mesto (vseeno v kateri vrsti). A bistvo, tisto, kar hočem povedati je, da moraš vedno začeti na dnu in se počasi prebijati navzgor. Še legendarna dolgoletna urednica francoskega Vogue-a, Carine Roitfeld, je na sedež v prvi vrsti menda čakala dolgih 10 let! Današnja mladina (pa tudi nekateri starejši) tega ne razume. Pred letom me je mladenka, ki jo imam sicer neizmerno rada, spraševala, kako bi dobila vstopnico za prvo vrsto na LJFW. Povedala sem ji, da si jo mora zaslužiti. S trdim delom, s potrpežljivostjo in nenazadnje s poznanstvi, ki jih skleneš na tej poti. Seveda obstajajo tudi bližnjice, recimo da si na pravem mestu ob pravem času, tako kot je to prvič uspelo meni, ali pa da se zanašaš na svojo iznajdljivost. A nič v življenju ni samoumevno. In vsi tisti, ki danes sedijo v prvi vrsti na LJFW (ali kjerkoli drugje) so si to tako ali drugače zaslužili.

Foto: Sašo Radej

Foto: Stane Jerko

Foto: Marko Delbello Ocepek


asos imguk_pre-peak-affiliate-assets_col
ego banner img120x600-1580308865419.jpg

© 2013 by MJZ Fashion

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now