top of page

MJZ

FASHION

BLOG

by Brigita Potocki

  • Writer's pictureBrigita Potocki

5 naj jesenskih trendov

Updated: Oct 27, 2020



Kljub pandemiji koronavirusa, ki je ustavil skorajda vse večje modne in druge dogodke, bo letošnja jesenska moda zelo zanimiva. Modne smernice za jesen/ zimo so bile napovedane še pred izbruhom virusa zato ta ni odločilno vplival na modo oziroma na to, kaj bomo nosile. Nekaj trendov se je izluščilo že poleti in se bodo zagotovo nadaljevali tudi v jeseni, nekaj pa jih še čakamo.


1. Veliki ovratniki

Meni najbolj zanimiv in uporaben je trend velikih ovratnikov. Na žalost trend, ki ga vse ne boste mogli nositi, saj je tako zelo retro, da ga ni lahko posodobiti. Sama se ga spomnim iz svoje mladosti. Takrat je stara mama kvačkala podobne bele ovratnike, te pa smo nato našili ali zgolj pripeli na puloverje in jopice. V trgovini s pozamenterijo so se dobile tudi posebne čipke, ki jih je bilo prav tako možno poljubno našiti na oblačila. Če bi jih iskala danes, jih verjetno ne bi našla. Ker me spominjajo na lepo obdobje mojega življenja in ker se krasno podajo k hlačam z visokim pasom in oprijetim ‘pencil’ krilom, jih bom zagotovo nosila, predvsem to srajčko znamke &Other Stories (razprodana, podobna TUKAJ ali TUKAJ), s katero sem ustvarila celo vrsto poletnih stajlingov in me bo spremljala tudi v jeseni.


Bluza &OTHER STORIES / Kavbojke H&M / Torbica GINO ROSSI by CCC / Čevlji BALENCIAGA / Sončna očala LE SPECS
Bluza &OTHER STORIES / Hlače RENATA BEDENE (ZOOFA) / Torbica LOUIS VUITTON / Čevlji EGO / 

2. Ogrinjala

Drugi trend, ki sem ga posvojila že lani, letos pa se bo zagotovo še bolj prijel, so ogrinjala. Še preden so postala modna, sem razmišljala o nakupu, saj je to odlično vrhnje oblačilo pod katerega lahko oblečemo trendovska prevelika oblačila, na primer suknjiče. Tak suknjič je namreč zelo težko stlačiti v plašč ali bundo, ogrinjalo pa je za to idealno. Po resnici povedano mi ogrinjala in ponči nikoli niso bili všeč, nekako preveč hipijevski so se mi zdeli. A ko sem jih videla na modni pisti v kolekcijah jesen/zima 2019 Celine, Miu Miu, Marc Jacobs, Dior in Valentino narejene iz prefinjenih materialov, kot so kašmir in volna, me je zamikalo, da bi ga imela tudi sama. Na srečo mi je na pomoč priskočila modna oblikovalka Barbara Repinšek in mi ga naredila. Odločila sem se za karo vzorec, ki še naprej ostaja eden od vodilnih vzorcev v modni jeseni (podoben TUKAJ), in v krajši različici, ker sem nizke postave, saj bi v takem do tal, ki je sicer videti zelo stajliš, verjetno izgledala precej smešno.


Ogrinjalo BARBARA REPINŠEK / Kavbojke in škornji ZARA / Pulover H&M / Bluza SISTER JANE / Torbica FENDI / Sončna očala PREEN

3. Resice

Tretji trend, ki me je nekako obsedel so resice. Letos jih bomo videvali predvsem na jaknah, a tudi na večernih oblekah. Mene je na primer navdušilo to krilo znamke Twin Set v šampanjec barvi (podobno TUKAJ). Preprosto se mu nisem mogla upreti. Spominja me na flamenko, zato sem ga za poletje tudi stilirala s črnim slamnikom in kratko majico s podloženimi rameni. Za hladne dni si ga predstavljam v kombinaciji z robustnimi gležnarji (ki še naprej ostajajo v samem vrhu jesenskih modnih kosov) in prevelikim puloverjem v črni ali rjavi barvi. Dodala bom še kratko jakno z žepi, kot je na primer TALE in manjšo torbico v eni od nevtralnih barv (rjavi, črni, beli).


Krilo TWIN SET / Majica MONKI / Sandali EGO / Slamnik INTREND / Torbica NAMA / Verižica ZARA

4. Poudarjena ramena

In še enega trenda ne smem pozabiti, ta se vrača iz osemdesetih: močno poudarjena ramena. Ta je namreč dobesedno pisan na kožo vsem nam, ki imamo postavo hruške, torej smo v ramenih ožje, kot v bokih. S podloženimi rameni namreč izenačimo postavo in ustvarimo videz peščene ure. Temu trendu pa se morate, žal, na daleč izogibati predvsem tiste, ki imate postavo obrnjenega trikotnika, se pravi, da ste v ramenih široke, saj boste v nasprotnem primeru videti kot igralec bejzbola. Kratke majice s podloženimi rameni po zgledu znamke Frankie Shop (na voljo TUKAJ) so bile to poletje ultimativen hit. Za jesen pa lahko pričakujemo podložena ali vsaj močno poudarjena ramena tudi na jaknah in plaščih.


5. Pletenine

In nenazadnje ne smem pozabiti na pletenine. Te bodo to sezono resnično v ospredju. Gre za mehka in udobna oblačila, primerna tako za poležavanje na kavču, kot za v službo. Zato bodo zagotovo nadvse priljubljena. Med pleteninami letos izstopa pletena obleka, ki je bodisi oprijeta (za tiste z lepo postavo), bodisi nekoliko ohlapnejša vsaj v spodnjem delu (za nas, ki smo bolj okrogle v bokih). Osebno obožujem oprijete pletene obleke, a zgolj na drugih. Vsak moj poskus nakupa kakšne take obleke se je končal z razočaranjem. V taki obleki si enostavno nisem všeč, Kim Kardashian gor ali dol. Zato sem za to sezono izbrala bombažno pleteno obleko v mint barvi znamke COS (kupljena na spletu v njihovem arhivu, morda jo še najdeš v trgovini COS v Emporiumu), ki se od pasu navzdol nekoliko razširi. Ko bo hladneje jo bom kombinirala s suknjičem v enaki mint barvi ali takim v temno modri, zraven pa bom obula bodisi gojzarje bodisi petke (odvisno od priložnosti). Izpred parih let pa imam podobno obleko z dolgimi rokavi v letos trendovski mornarsko modri barvi, tako da sem za to jesen s pletenimi oblekami preskrbljena.

Obleka COS / Sandali CHANEL / Torbica UTERQUE / Sončna očala LE SPECS


Kaj pa čevlji?


Čevlji so seveda pomemben del vsake oprave in če je ne dopolnjujejo, smo se trudili zaman. Zato vsako sezono posvetim posebno pozornost prav čevljem. Letos bom zagotovo večinoma nosila robustne gležnarje, ki so ne samo trendovski kos, pač pa tudi primerni za vse vremenske neprilike in se poleg tega podajo k večini outfitov - podobno kot klasične bele superge ali minimalistični sandali.


Za novo sezono sem v trgovini CCC v City Parku izbrala škornje, ki so jih navdihnili lani zelo zaželeni Bottega Veneta motoristični škornji. Najdeš jih TUKAJ. Poleg teh bom ponosila tudi še lanske, precej podobne Zarine (glej zgoraj).


Ker brez petk vseeno ne gre, sem na razprodaji sredi poletja na Asosu našla dvobarvne gležnarje z vezalkami in poudarjeno kvadratno konico v slogu Manu Atelier, ki bodo v poštev prišli, ko bom želela stajlingu dodati več elegance (na voljo TUKAJ).


In nenazadnje ne bo šlo brez mokasinov. Ti čevlji mi, podobno kot ogrinjala, nikoli niso bili zares všeč, verjetno zato, ker jih nisem znala pravilno kombinirati, zdaj pa sem nad njimi navdušena. Ta par je z Zarine razprodaje (podobne TUKAJ) in je malo poseben, saj ima poudarjeno kvadratno konico in okrasno verigo (te so prav tako na letošnji trend listi). Kombinirali jih bom tako s krili oz. oblekami kot hlačami, le na njihovo dolžino bom morala paziti.


0 comments
imgaffiliate-bf-2020120x600-160508968200
bottom of page