top of page

MJZ

FASHION

BLOG

by Brigita Potocki

  • Writer's pictureBrigita Potocki

Mini (a zelo uporaben) vodič po spletnem nakupovanju

Updated: Dec 6, 2020



Nakupovanje preko spleta je v zadnjih nekaj mesecih, odkar nas je zadela nova realnost - namreč koronavirus in z njim povezana karantena - postalo nujno. Če izhajam iz sebe, verjamem, da tudi ti pogrešaš nakupe v trgovini in to se verjetno ne bo nikoli spremenilo. Prepričana sem tudi, da se bomo vse, takoj ko bodo trgovine spet odprte, zapodile vanje. A medtem lahko uživamo v prednostih spletnega nakupovanja. Med te še vedno štejem najprej dejstvo, da lahko vsak artikel, brez kakršnekoli obrazložitve, vrneš nazaj in za to dobiš vrnjeno kupnino (v denarju, ne bonih ali karticah!).



Zato se sama že več let poslužujem nakupa oblačil in obutve, v zadnjem času pa tudi izdelkov za dom, preko spleta. In še eno prednost vidim pri nakupovanju preko spleta: namreč, da je velika verjetnost, da še nihče pred mano ni imel na sebi tega oblačila ali obutve. Moraš priznati, da je to tudi nekaj vredno!




Zato, da bo tvoja izkušnja pri spletnem nakupovanju čim bolj pozitivna, sem ti pripravila nekaj nasvetov, saj je pri tem potrebne kar precej spretnosti in znanja. Poleg tega lahko s klikom na fotografije dostopaš do spletnih strani, ki jim zaupam tudi sama in pri katerih večinoma nakupujem. Vse navedeno v nadaljevanju pa velja zgolj za oblačila in obutev, ker to najbolje poznam.





Na kaj moraš biti pozorna, ko nakupuješ preko spleta?




Prvo pravilo je, da se ne smeš bati naročiti tistega, kar si izbrala. Naj te ne skrbi, če ti naročeno ne bo všeč ali če ti ne bo prav. Vse boš lahko vrnila, kot sem rekla, brez obrazložitve, in v nekaj dneh bo na tvojo kartico vrnjen tudi denar. Pazi le, da bo vse, kar boš vračala, v takem stanju, kot je bilo, ko si prejela. Vse etikete morajo ostati gor, zato jih snemi šele, ko boš 100% prepričana, da boš artikel obdržala. Pri čevljih pazi, da ne poškoduješ podplata. To se lahko zgodi zelo hitro, tudi v stanovanju, zato obutev preizkušaj na preprogi. Nikoli, prav nikoli pa ne pojdi s čevlji, ki jih nameravaš vrniti, ven. Na podplatu se bo to namreč takoj poznalo!



Če nisi prepričana ti svetujem, da podplat čevlja prvič, ko jih boš obula, zaščitiš z močnim lepilnim trakom (tistim srebrnim, ki se mu reče duct tape in ga v filmih uporabljajo za mašenje ust, ko koga ugrabijo, hehe). Ta ponavadi prepreči, da bi se na podplatu poznala uporaba, a kljub vsemu ti 100% zaščite ne morem zagotoviti, še posebej, če je podplat usnjen.



Kako veš katero velikost izbrati?


Ne veš, vsaj ne stoodstotno, še posebej, če kupuješ znamko, ki je še ne poznaš. Pa tudi pri znanih znamkah, na primer H&M, Zara, ne moreš biti popolnoma prepričana, saj je znano, da njihove velikosti lahko močno nihajo. Zato imaš dve možnosti: ali riskiraj, ali pa kupi dve različni velikosti. Tisto, ki ti ne ustreza, boš lahko tako ali tako vrnila.


Nekatere spletne trgovine že imajo Fit Predictor. To je aplikacija, ki na podlagi tvojih preteklih nakupov, kjerkoli na spletu, predvidi, katero velikost določenega artikla potrebuješ. Če spletna stran ima Fit Predictor, ga boš našla tam, kjer izbiraš velikost.

Prvič ga izpolniš (vpraša te po velikostih podobnih artiklov, ki jih nosiš, in po tvojih merah - višini, teži, starosti) naslednjič bo vse to že zabeleženo in spletna stran ti bo sama ponudila velikost, ki bo najbolj ustrezna. Po mojih izkušnjah so napovedi teh velikosti precej točne.



Tiste spletne strani, ki asistenta za velikost nimajo, imajo praviloma v svojem vodiču po velikostih zabeležene točne mere izdelka, zato pred nakupom vedno preveri, kakšne so. Pri čevljih glej japonske mere, saj so te praviloma zabeležene v centimetrih, torej ti povejo dolžino stopala pri določeni številki. Če veš kakšna je dolžina tvojega stopala, boš vedela katero velikost izbrati.




Kaj pa nakupovanje oblačil iz druge roke?


Tu je situacija malo posebna, saj ne veljajo enaki pogoji vračila, kot pri ostalih. Tu namreč velja pravilo videno-kupljeno in kupljenega praviloma ne moreš vrniti, če ti ni prav ali ti ne ustreza. Zato pa se lahko vedno direktno pogovarjaš s prodajalcem in naj ti ne bo nerodno vprašati še tako neumnost (ki to v resnici sploh ni). Resen prodajalec ti bo podal čisto vse informacije o izdelku, ki jih boš zahtevala. Tako boš lahko prepričana, da ti bo kupljeno všeč in predvsem prav.



Čisto za konec še ….


Bonus tip 1


KAKO PRIHRANIŠ NAJMANJ 20% VREDNOSTI NAKUPA


Ko nakupuješ pri britanskih spletnih trgovcih oziroma povsod, kjer je glavna valuta britanski funt, za plačilo ne izberi evrov, pač pa plačaj s funti! Tako boš preverjeno na Asosu prihranila najmanj 20%. Za toliko je namreč cena višja, če plačuješ v evrih (ne vprašaj me zakaj, pač angleška logika). Ko se logiraš, na spletni strani torej izbereš državo Slovenija, valuto pa pustiš v funtih. Splača se preveriti, ali to velja tudi na drugih angleških spletnih straneh kjer kupuješ. To narediš tako, da izbereš najprej evro valuto in nato funte ter zatem pretvoriš funte v evre in, če se znesek razlikuje od tistega na spletu, za plačilo izbereš, seveda, tisto valuto, ki je nižja.


Bonus tip 2


Ko prvič obiščeš neko spletno stran, ti ponavadi ponudijo popust, če se prijaviš na njihove novice. Izkoristi ga! Kasneje se od novic lahko vedno odjaviš.


Bonus tip 3


Ko izbereš artikle in jih daš v košarico, ne zaključi nakupa takoj, pač pa zapri spletno stran in počakaj ... Nekatere spletne strani ti namreč potem na mail pošljejo popust, ker ne želijo, da si premisliš ;)

















0 comments
imgaffiliate-bf-2020120x600-160508968200
bottom of page