top of page

MJZ

FASHION

BLOG

by Brigita Potocki

  • Writer's pictureBrigita Potocki

Kdo je influencer ali kako (ne) uspeti na Instagramu

Updated: Nov 3, 2021



K tokratnemu zapisu me je spodbudil video moje Instagram kolegice Helene, ki je zelo fajn punca in s katero sva se spoznali, kot me je zadnjič prijazno spomnila, pred tremi leti na mojem čisto prvem modnem druženju, ki sem ga organizirala v kavarni Horacij v Kamniku. Helena (njen blog najdeš TUKAJ) je pred nekaj dnevi na Instagramu objavila video v katerem se jezi, ker jo je neka influenserka v zasebnem sporočilu ozmerjala z manjvredno in nepomembno. Kot sem napisala tudi Heleni spodaj v komentar je lahko po eni strani srečna, ker ji je ta oseba to povedala v obraz in ne za njenim hrbtom, kot to počne večina. Po drugi strani seveda razumem njeno frustracijo. Instagram je namreč lahko za mentalno zdravje zelo nevarna reč, o čemer pričajo tudi različne raziskave (npr. ena novejših TUKAJ) Če pa živiš v mali zakotni Sloveniji, je to lahko še toliko huje.


Moj Instagram časovnik


6. oktobra letos je minilo deset let od nastanka Instagrama. Sama sem Instagram račun odprla tri leta zatem, potem ko mi je Silvija iz Sisi Shopa, ki sem jo slučajno srečala v trgovini, navdušeno pripovedovala o tej novi aplikaciji. Pa sem se odločila poskusiti. Prvo fotko sem objavila 8. julija 2013. Zanjo sem dobila 2 srčka, enega od teh je prispevala moja prijateljica Nives (@nives.spehar). Za naslednjo objavo (moj zajtrk) pa niti enega. Kar 2 meseca je trajalo, da sem si prislužila prvih 10 srčkov in skoraj eno leto, da sem jih dobila 40. In še eno leto objav je šlo mimo, da je bilo število srčkov nekako konstantno nad 20, a ne več kot 40. Vmes sem jih, očitno po pomoti, dobila celo 68, potem pa spet enkrat manj, drugič več kot 20. In sprva mi je bilo čisto vseeno, koliko jih dobim, dokler mi ni bilo več, dokler se nisem začela sekirati. Močno sekirati. Ker se mi je zdelo, da si zaslužim več, ker se trudim, ker imam lepe objave, ker imam hude stajlinge, ker bi to moral kdo opaziti... In potem sem skoraj diplomirala iz preučevanja Instagrama. Kakšne slike objavljati, kdaj objavljati, kaj napisati spodaj, kakšne hashtage postaviti….


A nič od tega ni pomagalo. Šele od maja 2016 naprej, ko sem bila prvič na Mercedes Benz Fashion Weeku, je število srčkov začelo rasti in se do naslednjega MBFWLJ oktobra 2016 ustavilo na nekaj manj kot 100. In tu ostalo. Ker mi nikakor ni uspelo zbrati več kot toliko srčkov na objavo, kljub vsemu trudu in času, ki sem ga namenila temu, medtem ko so ostali, ki so, podobno kot jaz začeli v istem času ali še kasneje, imeli kar naenkrat po 1000 všečkov in preko 10.000 sledilcev, sem se oktobra 2017 odločila in občasno preizkusila različne načine kupovanja frdamanih lajkov - iz čiste frustracije! Tudi to se ni obneslo, ker je, če nič drugega, predrago. Potem se je zgodil Burak. Saj veš tisti seksi Turek iz serije Moja boš, ki je obiskal Slovenijo. Ko sem na IG storyju v živo predvajala njegov prihod v City Park, sem imela v nekem trenutku preko 1000 gledalcev (čeprav me je bilo pred tem sram objavljati live videe, ker jih ponavadi nihče ni gledal) in zatem, posledično, precej novih sledilcev in končno tudi več kot 300 lajkov na objavo. A, seveda, nič ne traja večno.

Instagram konstantno spreminja pravila igre in nas zajebava z algoritmi, ljudje pa postanejo nevoščljivi in ti namenoma ne lajkajo objav, ker pač nisi faktor (beri: nisi nekdo, od katerega bi imeli kakšno korist) in doseg ter lajki padejo. Spet si nekje na začetku, a nič zato, ker zase veš, da delaš dobro. In čeprav te ignorirajo, opravljajo in govorijo o tebi grde laži in neresnice (za tvojih hrbtom, seveda), ti nihče ne more vzeti dostojanstva. Z veseljem se lotiš vsakega projekta in si hvaležen za zaupanje, ki ti ga izkazujejo tisti redki naročniki, ki jim več kot število sledilcev (ki se, mimogrede, z lahkoto kupijo) in število lajkov pomeni tvoj osebni odnos in pristnost, ki jo daješ v svoje objave.

Slabe navade ali zdrava pamet


Ker pa sem tudi jaz samo človek, krvava pod kožo, kot vsi, sem se v teh sedmih letih prisotnosti na Instagramu tudi sama navzela nekaj slabih navad, ali pa me je, bolje rečeno, srečala zdrava pamet. Lajkam in predvsem komentiram namreč najraje tistim, ki mi lajke in komentarje vrnejo. Stvar je preprosta: če ti nekdo ljubezni ne vrača, ga je treba čim prej pozabiti in iti naprej… To je moje vodilo tudi na Instagramu, ker enostavno nimam niti časa niti energije, da bi se ukvarjala s tistimi, ki si zame ne morejo vzeti sekunde časa, da stisnejo lajk ali v komentar vpišejo smeškota. Se opravičujem, ampak meni osebno niti Kim Kardashian, niti Borut Pahor, niti moj najljubši igralec Robert Downey Jr., niso pomembni in vem, da jaz nisem njim, zato jim ne namenjam posebne pozornosti. Zato pa so mi pomembni Helena (@helenine_carovnije), Sanja (@san_fashion_and_jewelry), Lili (@lilijanakastelic), Maja (@majafermefashion), Dijana (@dijana_rose), Sabina (s.sabotic), Miro (@miromisljen), Eva (evaahacevcic_pakiz), Špela (@boho_headwear), Barbara (@barbara_repinsek), Fiona (@fallenuk1), Dana (@thefashiontag), Cynthia (@predupre) ... in še cel kup drugih, ki jih nisem omenila, a imajo mojo popolno podporo - in jaz njihovo. Rade volje jim podarim ne samo lajk za vsako objavo, pač pa tudi komentar (pa čeprav je samo smeško, kadar nimam časa za kaj več). Brez težav tudi stisnem lajk pri čisto vseh objavah tistih, ki jim sledim, če se pojavijo v mojem feedu, ker me to prav nič ne stane. Alergična pa sem na tiste, ki ti začnejo slediti in ko jim začneš slediti nazaj, ti prenehajo slediti. Še dobro, da obstajajo aplikacije, ki ti povejo, kdo ti je prenehal slediti in ki jo sama redno uporabljam zato da vsake toliko časa ‘spucam’ take ‘sledilce’. Kdor misli, da je IG kaj več kot podpora tistim, ki te podpirajo, se moti.


Bloger vs. influenser

Ko sem začela, ni bilo influenserjev, kakršne imamo danes. Bili s(m)o blogerji, ki s(m)o morali v svoje delo vložiti dvakrat več truda, kot ga vlagajo sodobni ‘vplivneži’ in nekateri so bili zato dobro plačani. Sama nisem imela nikoli tako pretencioznih želja, da bi kadarkoli sanjala o tem, da bom nekoč kakorkoli ‘vplivala’ na svoje sledilce. Instagram je bil in je še vedno moj modni dnevnik v katerega kot v mozaik nizam svoje dnevne stajlinge. Ker preprosto uživam v sestavljanju različnih kombinacij se mi je zdelo, da bo to morda komu prišlo prav. Ali pa, da bo ob pogledu na tisto, kar sem ustvarila, vsaj užival. In vse, kar sem si po več letih truda želela, je bilo, da bi to kdo opazil. A saj veš, v tej naši zakotni Sloveniji, to ne pomeni nič. Nič ne pomeni trud, ki ga vložiš v nekaj. Nič ne pomeni dejstvo, da za to porabiš ogromno časa in energije, ker želiš, da je popolno. Nič ne pomeni, da si pripravljen v to vložiti sebe in svoje drage (na primer moža, ki že sedem let v objektiv telefona pridno beleži moje trenutke). Nekaj pomenijo samo številke pod objavo in številke v vpogledih (doseg) ali, tako kot povsod, poznanstva. Zato si lahko misliš, da sem bila neizmerno vesela, ko sem pred dvema letoma in pol dobila prvo ponudbo za sodelovanje, in to za promocijo čevljev in torbic, ki so, kot veš, če me spremljaš, moja strast. To sodelovanje traja še danes. Kljub temu da sem imela takrat manj kot 100 srčkov na objavo, a nekdo je prepoznal mojo vrednost! Še danes zelo pogosto, ne da bi me prosili ali mi plačali, pohvalim kakšen izdelek, ki me je navdušil, ne glede na to, ali sem ga kupila ali mi je bil podarjen. In obratno: če mi ni všeč, ga ne bom priporočila.


Kdo je torej influenser?


Torej, draga Helena, sprašuješ kaj oziroma kdo je influenser. Tu je moja laična razlaga (strokovno ti bo podal gospod Google): influenser ali po slovensko vplivnež je po mojem skromnem mnenju zgolj zelo fensi beseda za komercialista ali še bolje prodajalca. Influenser je dandanes bolj kot ne zmerljivka in ne verjamem, da si to res želiš biti. Influenser je vsak, ki ima dovolj časa in dovolj vez in poznanstev, da prejema paketke z dobrinami, ki jih nato ponuja svojim prijateljem in/ali sledilcem (odvisno, katerih ima več). Influenser to dela na silo, ker mora, če od tega živi. Influenser meni, da mu ni treba nič kupiti, ker vse dobi zastonj.**

In naj bo popolnoma jasno: NIČ NI NAROBE S TABO, ČE NISI ENA/ EDEN OD NJIH! To, koliko zastonj izdelkov ali koliko lajkov dobiš, ni merilo za to, kdo si! Čeprav se ti včasih zdi, da si zaradi tega manjvredna in nepomembna, da ‘nisi faktor’, vedi, da to ne drži. Vztrajaj, če si tega želiš, in delaj tako, da te nikoli ne bo sram lastnih dejanj. In vzemi v zakup, da uspeh ne pride čez noč (še enkrat preberi moj timeline zgoraj!), a dobro delo je vedno poplačano, tako ali pa drugače. Meni ni uspelo postati super influenserka s par tisoč lajki na objavo, zato pa sem na drugih področjih dosegla toliko uspehov, da jih ne bi nikoli zamenjala za par brezveznih lajkov.

**Izrecno poudarjam, da so tudi tu izjeme, katerih mnenje neizmerno cenim in da ta opis ne targetira nikogar konkretno, zato se ne išči v njem :)


Toliko z moje strani na to temo. Upam, da nisem povedala preveč in predvsem, da nisem koga užalila - to ni bil moj namen. Instagram je namreč skupnost, kjer moramo držati skupaj, če želimo karkoli imeti od tega. Je tvoja platforma za izražanje, za deljenje tistih trenutkov, ki te osrečujejo. In je preprost način, da v teh časih, ki so vse prej kot prijazni, ostaneš povezana s tistimi, ki ti nekaj pomenijo. Zato jim sem in tja nameni kak srček ali kak komentar in bodi prepričana, da ga boš dobila nazaj :)


Če bi želela tudi ti karkoli dodati na to temo, bom vesela tvojega mnenja. Spodaj si oglej še nekaj uspešnejših objav z mojih začetkov. Za konec pa samo še stavek, ki pove vse: CREATE, DON’T HATE!

Zgoraj levo prva objava z največ komentarji, spodaj levo prva objava z več kot 300 lajki in desno: več kot nas je na sliki, več je lajkov - s pomočjo Barbare in Jerce smo jih zbrale kar 700!

Kaj početi in česa ne na Instagramu za zdravo pamet, dobre odnose in mirno vest - po mojih večletnih, a še vedno čisto laičnih izkušnjah:


  1. Že prej omenjeno in najbolj pomembno: ne prični slediti nekomu in mu potem, ko ti on sledi nazaj, prenehati slediti. To je velik NO NO! S tem si narediš več škode kot koristi.

  2. Vedno, ampak res vedno, odgovori na komentar, ki ti ga nekdo pusti pod tvojo objavo, tudi če osebe ne poznaš, in ji hkrati vrni komentar in/ ali lajk pod katero od njenih objav. Tako lahko vzpostaviš dolgotrajen odnos in tudi neke vrste prijateljstvo in si zgradiš bazo zaupanja vrednih sledilcev, ki te podpirajo z lajki in komentarji. Saj veš, Instagram deluje po principu vzajemnosti: ti meni, jaz tebi ;)

  3. Če se boš bolje počutil/a si sem in tja kupi kakšen lajk za posamezno objavo. Nič groznega se ti ne bo zgodilo, kot svarijo tako imenovani IG poznavalci, nihče ti ne bo ukinil ali izbrisal profila, pazi le, da ne daješ svojega gesla. Za to je namreč dovolj tvoje IG ime. Odsvetujem pa bote, saj ti lajkajo, sledijo in prenehajo slediti namesto tebe in brez tvoje vednosti. Zato se pojavi problem, ki sem ga omenila pod št. 1.

  4. Če ne želiš kupovati lajkov, se poslužuj promocije (samo za business profile!). Promocija je najbolj enostaven način, da te opazijo in ti začnejo slediti.

  5. Pridruži se ali ustanovi skupino, v katerih so zbrane osebe, ki jim lahko zaupaš in ki ti bodo priskočile na pomoč z lajki in komentarji, ko boš to potrebovala. Tudi take skupine tako imenovani IG poznavalci odsvetujejo, ker naj bi jih IG zaznal kot bote, a lahko si mirna - to ne drži.


0 comments

Recent Posts

See All
imgaffiliate-bf-2020120x600-160508968200
bottom of page