top of page

MJZ

FASHION

BLOG

by Brigita Potocki

  • Writer's pictureBrigita Potocki

Najboljša verzija same sebe

Updated: Nov 3, 2021


Nosim/I'm wearing: 
Dress SISTER JANE // Boots ZARA // Belt VALENTINO // Coat IMPERIAL // Bag GINO ROSSI by CCC

Kaj smo, če nismo najboljša verzija samih sebe? To je vprašanje, ki si ga je nujno vsake toliko časa zastaviti oziroma se pogledati v ogledalo (ne dobesedno, lahko pa tudi, če pomaga). Seveda bi tu lahko govorila o svojih dobrih in slabih osebnostnih lastnostih, a ker je moj blog namenjen najprej oblačilom in modi, se bom raje osredotočila na zunanjo podobo. Odraščala sem v družini, kjer zunanjost še zdaleč ni bila najbolj pomembna. Bolj kot to, je bilo pomembno, da si znal delati. A vseeno smo bili vedno urejeni in predvsem smo za oblačila morali lepo skrbeti. Zato pri meni nikoli ne boste našli kupa zmečkanih ali neopranih oblačil. Vse gre po uporabi bodisi v pranje, čistilnico ali na obešalnik in nazaj v omaro. In z vsakim kosom se ravna spoštljivo, ne glede na to, koliko je stal. Tudi odnos do oblačil namreč pove, kdo smo.



Oblačila delujejo kot ščit. Predstavljajo zaščito pred zunanjimi vplivi (tako fizičnimi kot psihičnimi). So tista, ki nam dajejo samozavest, če se v njih dobro počutimo, in tista, ki nam lahko pokvarijo dan, če niso pravilno izbrana. Ko se dobro počutimo, tako na zunaj kot znotraj, smo zmožni vsega. Takrat bi lahko premikali gore. Ko pa se to ravnovesje podre, nam zmanjka tal pod nogami. Počutimo se slabše, kot če bi goli in bosi tekali naokoli …


Vsak od nas oblačila dojema drugače, saj je to zelo osebna zadeva. Kako jih dojemamo je odvisno od naše starosti, kariere, finančnih zmožnosti, osebnega stila, geografske lege in nenazadnje našega edinstvenega pogleda na to, kako kombinirati in nositi oblačila. Nekateri imamo radi modo in trende, spet drugim je pomembno le, da so oblečeni (v smislu, da niso nagi) in da lahko normalno funkcionirajo čez dan. A kakorkoli obrnemo si prav vsi, ne glede na to, kako dojemamo oblačila, vsaj enkrat na dan, najpogosteje zjutraj, ko se odpravljamo v službo ali po opravkih, zastavimo isto vprašanje: kaj naj oblečem? Od tega, kako urejena je naša garderoba, pa je odvisna tudi stopnja stresa, ki ga ob tem doživljamo. Izbira oblačil je namreč lahko zelo frustrirajoče opravilo, saj želimo biti videti urejeni - želimo biti najboljša verzija samih sebe, a pogosto nimamo niti znanja niti volje, da bi to lahko uresničili. Tega pa nimamo, ker se nismo pripravljeni učiti, ker, po domače povedano, ne dovolimo, da bi nam kdo ‘solil pamet’ ali pa smo preprosto tako prepričani v svoj prav, da ne vidimo in ne slišimo nič drugega.


Glede na to kakšni uporabniki mode smo in kako jo dojemamo, se, kot piše Elizabeth L. Kline v svoji knjigi The Conscious Closet, delimo v tri kategorije, in sicer: minimalist, iskalec stila ali maksimalist in tradicionalist. Na osnovi tega v katero kategorijo se uvrščaš, si lahko zgradiš garderobo po svoji meri, brez nepotrebnih in odvečnih kosov, ki niso tvoj stil. Pa poglejva, kaj pomeni posamezen tip...


Če se uvrščaš med minimaliste si na skrajnem koncu spektra, to pomeni, da imaš rada brezčasni videz in da ponavadi kupuješ kose oblačil, ki ti bodo služili dalj časa. Želiš si skrajno urejeno in atraktivno garderobo brez navlake.
Iskalci stila (kamor se uvrščam sama) ali tudi maksimalisti obožujemo modo in trende in se radi izražamo skozi svoja oblačila. Večino iskalcev stila najdemo med zvezdniki in modnimi poznavalci. Iskalci stila nismo zadovoljni, če nimamo omar polnih posebnih, statement kosov in s tem ogromno možnosti za veliko stilske kreativnosti.
Tradicionalisti so nekje vmes med tema dvema modnima ekstremoma. Ne hrepenijo po modi tako kot iskalci stila, vseeno pa si želijo več novosti kot minimalisti. Želijo si elegantne in raznolike garderobe, ki jo vsako sezono dopolnijo z nekaj novimi kosi.


Seveda ima lahko vsak izmed nas značilnosti dveh kategorij: na primer v službi si minimalistka, v prostem času pa iskalka stila. Prav tako se te kategorije spreminjajo glede na starost. Ko smo mlajši smo bolj iskalci stila, kot kasneje, ko že najdemo svoj jaz. Kar je pri tem pomembno je, kako to uspešno vnesti v svojo garderobo in ločiti med tako različnimi potrebami. Tu pa seveda nastopi moje znanje. Če si želiš bolj zavedne garderobe ob kateri ne boš doživljala živčnega zloma vsakokrat, ko se bo treba obleči, me kontaktiraj preko spletnega obrazca TUKAJ ali preko družabnih omrežij.


In ne pozabi: postani najboljša verzija same sebe! Bi rada vedela, kako? Prvo pravilo je, da se začneš učiti od drugačnih od sebe, ne samo sebi enakih. Ko boš začela sprejemati mnenja in nasvete ljudi, ki so drugačni od tebe, ki imajo morda drugačen pogled na modo (na svet), kot ti, šele takrat boš na dobri poti, da postaneš nekaj več. Ne omejuj se s predsodki in ne zavračaj apriori oblačil samo zato, ker ti niso všeč, ali zato, ker meniš, da ti ne bodo pristajala, ali celo zato, ker prijateljica meni, da ti ne pristajajo. Vedno preizkušaj, eksperimentiraj, vprašaj za mnenje in prisluhni tudi mnenjem ljudi, ki ti niso všeč, ki imajo drugačen stil ali drugačen pogled na modo od tebe. Le tako se boš razvijala, le tako boš prestopila meje svojega okvirja in postala najboljša verzija sebe. Ker edina oseba, ki je pomembna tukaj, si ti.


In za konec še nasvet: nikoli ne boš vsem všeč, zato niti ne poskušaj biti.



0 comments

Recent Posts

See All
imgaffiliate-bf-2020120x600-160508968200
bottom of page