top of page

MJZ

FASHION

BLOG

by Brigita Potocki

  • Writer's pictureBrigita Potocki

Pas za vitek stas


Pas narejen po naročilu/ Made to measure obi belt by BUBALINA DESIGN STUDIO
(order it HERE or get the real deal HERE or HERE)

Pas je, po mojih izkušnjah, eden najbolj spregledanih in podcenjenih modnih dodatkov. Verjetno ga večinoma uporabljaš za to, da ti drži hlače, ampak pas ima pri stiliranju veliko pomembnejšo vlogo od zgolj praktičnega pripomočka. Pas je namreč najenostavnejši in obenem najbolj učinkovit modni dodatek s katerim lahko popolnoma preoblikujemo postavo in novemu ali staremu oblačilu popolnoma spremenimo videz. Najbolj značilna naloga pasu je, da optično prepolovi naše telo ter ustvari videz peščene ure. Da bi to dosegli, ga moramo nositi v naši naravni liniji pasu (ne na bokih!), se pravi na tistem delu pasu, ki je najožji, to je ponavadi nekaj centimetrov nad popkom.


Sleeveless blazer and pants H&M // Shoes COS // Bag LV // Sunnies LE SPECS

Top ZARA // Pants H&M // Shoes EGO // Sunnies LE SPECS

Če želiš ustvariti videz ozkega pasu, izberi širok pas, na primer obi pas, kot je moj na slikah, ali tak, ki spominja na korzet. Še bolje je, če najdeš takega, ki je ob strani širši spredaj pa se zoža. Imej v mislih, da videz ozkega pasu ni odvisen od barve, pač pa od oblike pasu. Črn pas te ne bo zožal, tako kot te barvni ne bo razširil. S pravo izbiro oblike, barve in teksture pasu lahko popolnoma spremeniš tako videz posameznega oblačila, kot svojo postavo. Dolgočasna vrečasta obleka je lahko v kombinaciji s pasom v trenutku videti moderna. Prav tako lahko s pasom preoblikuješ preširok suknjič ali poživiš staro obleko. S pasom lahko omehčaš prehod med širokim zgornjim in ozkim spodnjim delom (ali obratno) ali skriješ manjše pomanjkljivosti v predelu okoli trebuha. Pasu ne kombiniramo več niti s torbico niti s čevlji. Pas najbolje funkcionira, če je samostojen modni dodatek. Namesto s čevlji in/ali torbico ga raje kombiniraj z oblačilom ali katerim drugim dodatkom, na primer uhani ali ogrlico.


Dress JKH // Sneakers PRADA // Vintage wicker bag // Sunnies CHLOE

Dress RESERVED // Bag LUCIA TOLEDO // Shoes CHANEL // Sunnies LE SPECS

Kakšen pas izbrati glede na postavo? Če nisi navajena nositi pasu, ti bo na začetku zagotovo neudobno. Zato predlagam, da začneš z elastičnimi pasovi, sicer se boš počutila preveč utesnjeno. Glede na to kakšen tip postave imaš (če ne veš, KLIKNI TUKAJ), izberi širok ali ozek pas. Tistim s postavo jabolka, z večjimi prsmi in krajšim torzom, svetujem ožje pasove, medtem ko tiste s postavo hruške ali peščene ure ter daljšim torzom lahko nosite tudi zelo široke. Načeloma pa velja, da je kakršenkoli pas tvoj najboljši prijatelj, če imaš postavo hruške ali peščene ure, saj ga še dodatno poudari. Če imaš postavo pravokotnika ali obrnjenega trikotnika, ta modni dodatek uporabi za definicijo pasu, ki je sicer neizrazit. Velikokrat mi poveste, da pasov ne nosite, ker nimate vitkega pasu. A ravno v tem je smisel pasov, da vam ustvarijo žensko linijo, torej videz pasu, ne glede na postavo, le pravega morate izbrati in ga namestiti tako, da bo delal vam v prid.

Dress EVGENIJA ZAFIROVSKA DESIGN (to buy contact me HERE) // Bag LV // Shoes ZARA // Sunnies MARC JACOBS

Blazer & shorts ZARA // Shoes EGO // Sunnies MANGO

Obi pas, ki ga nosim na tokratnih fotografijah, mi je po naročilu izdelala Barbara, ki jo zagotovo poznate po njenih čudovitih usnjenih torbicah in pasovih znamke BUBALINA, in je narejen po zgledu pasu Loewe. Moram priznati, da sem bila glede tega pasu zelo skeptična, zdel se mi je namreč popolnoma nepraktičen in nenosljiv. A kako sem se zmotila! To je brez dvoma eden najbolj uporabnih in poleg Guccijevega tudi največkrat nošen pas v moji zbirki. Resnično razmišljam o tem, da bi si ga dala narediti še v kakšni drugi barvi. Do končne odločitve pa bom zagotovo še nekajkrat ponosila tega. Na koliko različnih načinov sem ga kombinirala si oglej na fotografijah. Spodaj sem ti pripravila tudi nekaj predlogov za nakup pasov (s klikom na sliko posameznega pasu dostopaš do spletne strani, kjer ga lahko kupiš).


Shirt RESERVED // Jeans ZARA // Shoes COS // Bag UTERQUE

***

PREDLOGI ZA NAKUP

(s klikom na sliko dostopaš do spletnega mesta, kjer lahko opraviš nakup)


0 comments

Recent Posts

See All
imgaffiliate-bf-2020120x600-160508968200
bottom of page